OYUN TERAPİSİ
Çocuklar kendilerini ifade etmekte yetişkinler kadar başarılı değillerdir. Çocuklar için oyun;
Tarihte birçok düşünürün dediği gibi oyun çocuğun ruhunda olanların dışavurumudur. Çocukların oyunu anlam ve önemle doludur. Oyun sayesinde çocukla yapılacak sohbet sonunda edinilecek bilgiden çok daha fazla bilgi elde edilebilir. Bir çocuğa yaklaşmanın, çocukla kişi arasında bağın sağlamlaşmasının yollarından biri de çocukla oyun arkadaşı olmaktan geçmektedir.
Çocukluk döneminde birçok nedenden dolayı ruhsal problemler yaşanabilir.
Oyun terapisi sürecinde pedagog ile çocuk arasında kurulan ilişki sayesinde;
Oyun terapisindeki oyun gündelik çocuk oyunları ile bir tutulmamalıdır. Oyun terapi odası çocuklar için özel tasarlanmış olup oyun terapisine özgü oyuncakları bulundurur. Oyun terapisi sırasında uzman çocuğun dile dökemediği konuları dürüstçe anlamlandırır. Çocuğun oyun sayesinde sembolik anlatımlarını anlar. Yine sembolik oyunlarla çocuğa gerekli gördüğü soruları sorar, cevaplarına göre terapiyi devam ettirir. Yani uzman çocuğun gündelik oyundan farklı olarak oyun terapisi ile çocuğun yaşadıklarını açığa çıkarır ve olumsuz durumların iyileştirilmesini sağlar.
Çocuğu anlamanın yolu onun dilinden yani oyun dilinden konuşmayı gerektirir oyun terapisinde de uzman bunu yapar. Saldırgan davranış gösteren çocuklarda, sosyal ilişkileri başarısız olan çocuklarda, aile ilişkisinde onu mutsuz eden durumlarda çocuk oyun terapisi ile kendini daha kolay anlatabilir. Çocuğun gelişmesi, duygularını daha iyi anlaması, hayata karşı farkındalığının artması, öz kontörlünün gelişmesi için aileler oyun terapisine başvurabilir. Oyun terapisi süreci sonrasında çocuklarında meydana gelen olumlu değişimler hem çocuklarının hayatlarını kolaylaştıracak hem de aile ilişkileri için iyi olacaktır.